Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Aké topánky nosiť na dovolenku?

2024-07-29

Perfektné letné topánky sú ľahké, vzdušné a pohodlné. Sandále aj tenisky môžu mať takéto vlastnosti. V závislosti od toho, ako trávite letné mesiace, by sa vo vašom šatníku či kufri malo nachádzať niekoľko rôznych modelov. Poradíme vám, čo je najlepšie nosiť každý deň a aké topánky si vziať so sebou na dovolenku.

Pohodlné a praktické sandále

Mnohé z nás sa už nevedia dočkať prvého teplého dňa, kedy si konečne budú môcť obuť sandále. Toto sú prvé veci, ktoré nám napadnú, keď premýšľame o dovolenkovej obuvi. Sú užitočné ako na každodenné nosenie, tak aj pri letných prechádzkach či ďalších výpravách. Sú to perfektné topánky aj k moru. Pamätajte však, že topánky do horúceho počasia musia spĺňať niekoľko podmienok, aby sa v nich naše nohy cítili pohodlne. Sandále na každodenné chodenie pre mňa aj na ďalšie túry musia byť predovšetkým pohodlné. Nezabudnite skontrolovať, či je vybraný model vyrobený z kvalitného materiálu a nikde nedrhne. Aj keď sú letné topánky ľahké, sandále by mali mať pevnú, no pružnú a stabilnú podrážku.

Sandále na vysokom podpätku alebo klinové

Jarná a letná sezóna je nabitá akciami, a tak občas potrebujeme formálnejšiu obuv ako pohodlné šľapky či tenisky. Preto sú elegantné sandále na vysokom opätku alebo klinu dovolenkovou obuvou, ktorá nemôže chýbať vo vašom šatníku. Ponuka výrobcov je taká obrovská, že určite nájdete model, ktorý vám bude vyhovovať. Len nezabudnite, že letná obuv musí byť kvalitná. V tomto ročnom období odhaľujeme nohy a členky alebo prsty na nohách, ktoré sú obuté z nepohodlných remienkov, nevyzerajú príťažlivo.

Espadrilky – perfektné topánky na dovolenku


Ak si nie ste istá, aké vzdušné topánky budú na leto najlepšie, porozmýšľajte nad espadrilkami. Je ťažké spočítať ich výhody. V prvom rade sú ľahké a poskytujú výbornú cirkuláciu vzduchu. Nohy zároveň príliš neodhaľujú. Vďaka tomu sa dajú nosiť aj v chladnejších dňoch, hoci sú to perfektné topánky aj do horúceho počasia. Espadrilky sú návrhom pre ženy, ktoré sa v sandáloch necítia pohodlne, no zároveň sa chcú cítiť ľahko a pohodlne. Espadrilky sú perfektné topánky na more. Poskytujú ochranu pred vetrom bez prehrievania nôh. Najčastejšie majú slamenú podrážku. Pri kúpe espadriliek skontrolujte, či sú vyrobené pevne.

Športová obuv na leto

Ak premýšľate, aké topánky si kúpiť na leto, nemôžete zabudnúť na športovú obuv. Tenisky, tenisky a tenisky sú nevyhnutnosťou, ak si ceníte pohodlie a voľnosť a zároveň chcete vyzerať štýlovo. Ktorá športová obuv bude najlepšou voľbou do horúceho počasia?

  • Sneakersy – skvelé na nosenie po celý rok, aj v lete. Športová obuv na dovolenku musí byť, samozrejme, ľahká a vzdušná, preto ju v tomto smere hľadajte. Skontrolujte, či je látka, z ktorej sú tenisky vyrobené, priedušná, aby sa vám nohy nadmerne nepotili. Mnoho spoločností ponúka letné tenisky s perforáciou, ktorá uľahčuje cirkuláciu vzduchu. Ak sa pýtate, aké topánky sa hodia do daždivého leta, pouvažujte nad teniskami z nepremokavého a priedušného materiálu.
  • Platenky a tenisky - to sú ďalšie športové topánky, dobré na horúce aj chladné dni. Ľahká tkanina umožní vašim nohám prístup vzduchu. Tenisky aj tenisky sú typom letných topánok, ktoré sa dajú zladiť takmer ku každému štýlu. Vyzerajú skvele v kombinácii s džínsami, bojovými nohavicami a šatami.

Aké topánky si vziať na dovolenku?

Ak sa chystáte na dovolenku, určite vás zaujíma veľa otázok súvisiacich s výberom obuvi. Čo bude fungovať v poľských horách? Čo vám bude najpohodlnejšie, ak sa chystáte do Egypta? Aké topánky si vziať do Chorvátska? V závislosti od počasia, terénu a spôsobu trávenia času by ste mali zvážiť niekoľko možností:

  • Klasické sandále na remienky alebo tenké remienky, tzv "Rímske topánky" - najtradičnejší model letnej obuvi. Skontrolujte, či sa vám remienky alebo tangá neryjú do chodidiel a či podrážka nie je príliš šmykľavá. Ide o výbornú voľbu, ak plánujete dovolenku na gréckych ostrovoch, v Španielsku alebo Tunisku. Všade tam, kde je veľa pláží, rovinatý terén a plánujete hlavne relax a nie príliš namáhavé prechádzky.
  • Športové sandále – remienky držiace chodidlo sú zvyčajne vyrobené z elastickej látky a podrážka je hrubá a dobre priľne k zemi. Ak premýšľate, aké topánky si obuť do Chorvátska, na trek po Slovensku alebo na kajak, športové sandále budú tou najlepšou voľbou. 
  • Žabky - pri cestovaní sa vám budú určite hodiť. Samozrejme, nie sú vhodné na turistiku, no ak hľadáte topánky k moru alebo na pláž, šľapky budú perfektnou voľbou. 
  • Sneakersy – ako takmer dokonalá dovolenková obuv sa osvedčia takmer v každom teréne. „Skoro“, pretože v nich neodporúčame chodiť do hôr! 
  • Ľahké trekové topánky - to sú ideálne letné topánky pre všetkých, ktorí milujú horské výlety. Letné trekové topánky sú oveľa ľahšie a oveľa priedušnejšie ako ich jesenné či zimné náprotivky.

Topánky na daždivé leto

Nie vždy nás počasie pokazí, no nemá cenu sa tým trápiť. Je lepšie si jednoducho vybrať vhodné oblečenie a obuv. Aké topánky sú najlepšie na daždivé leto? Pokiaľ príliš neprší, pokojne si môžete obuť tenisky alebo ľahké tenisky. Keď je vlhkosť naozaj vysoká, zvážte topánky vyrobené z nepremokavého, no priedušného materiálu. Ďalšou možnosťou sú kovbojské topánky. Vyrobené z kože, umožnia vašim nohám dýchať a zároveň vás ochránia pred dažďom.

Letné topánky – s čím ich kombinovať?

Existuje veľa spôsobov, ako skombinovať letnú obuv so šatníkom:

  • Sandále – vyzerajú skvele k letným, vzdušným šatám, ale aj šortkám či dlhým džínsom. Ak chcete zoštíhliť nohy, oblečte si remienkové sandále a krátke džínsové šortky. K dlhým padavým šatám v štýle hippies sa perfektne hodia aj sandále s tenkými ramienkami.
  • Sandále na vysokom opätku a platforme – elegantné sandále na kline alebo ihlici sú letnou obuvou pre ženy, ktoré si cenia oficiálny dress code. Pokojne ich môžete nosiť k obleku alebo kancelárskym nohaviciam, prípadne aj obleku. Sandále na vysokom opätku sú tiež nepostrádateľným prvkom svadobného stylingu. Vyberte si sandále so striebornými alebo zlatými remienkami, aby ste oslnili svojich hostí.
  • Espadrilky - skvelé dovolenkové topánky, ktoré môžete nosiť s džínsovými šortkami a šortkami v námorníckom štýle. Zlaďte ich s košeľou alebo blúzkou s červenými alebo tmavomodrými pásikmi, aby ste zdôraznili prímorský charakter stylingu. Espadrilky sa hodia aj k šatám – dlhým a mini.
  • Sneakersy – ako letná obuv sa hodia k džínsom, pláteným nohaviciam a šatám. Môžete ich nosiť s cargo nohavicami, ktoré sú bežnou voľbou, keď sa oteplí. Výborne sa hodia aj k tzv culottes, teda široké nohavice do pol lýtok. Tenisky sú skvelé sviatočné topánky, ktoré sa hodia k voľným ležérnym kostýmom so širokými nohavicami a oversize sakom.

Przeczytaj też:

Odporúčané stránky

pixel