Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako sa starať o kožené topánky, aby vydržali roky?

2024-07-19

Vysokokvalitné kožené výrobky sú známe tým, že vyzerajú bezchybne aj po mnoho rokov. Ak zvolíme doplnky s nadčasovým dizajnom, budeme ich môcť využívať niekoľko sezón. Ako sa starať o kožené topánky, aby sa nepoškodili a nepretekali? Pripravili sme pre vás niekoľko praktických rád. Tu nájdete profesionálne prostriedky na čistenie obuvi a domáce opravné prostriedky. Zistite, ako premastiť kožené topánky, aby nepraskli.

Obsah:

Ako sa starať o kožené topánky? Spoznajte najdôležitejšie fázy starostlivosti

Dámska a pánska obuv z prírodnej kože si vyžaduje náležitú starostlivosť. V opačnom prípade rýchlo stráca svoju elasticitu a bezchybný vzhľad. Začína praskať a vytekať. Povieme vám, ako sa o koženú obuv starať komplexne.

  1. Impregnácia pred prvým odchodom z domu ochráni vašu obuv pred zatekaním a negatívnym vplyvom vonkajších faktorov. Mnoho ľudí si topánky nezabezpečí, čo znamená, že nespĺňajú ich očakávania. Medzitým aj tie najlepšie čižmy, čižmy alebo tenisky potrebujú špeciálne prípravky. V opačnom prípade nám počas dažďa alebo snehu zmoknú nohy. V predajniach obuvi nájdete špecializované produkty na impregnáciu semišu, nubuku a lícovej kože. Skontrolujte si, z akého materiálu sú vaše topánky vyrobené a kúpte si príslušný prípravok na pravidelné používanie v súlade s odporúčaniami výrobcu.
  2. Systematické čistenie obuvi je veľmi dôležité. Majú priamy kontakt s blatom, zeminou, pieskom a trávou, vďaka čomu sa ľahko zašpinia. Ak nečistoty odstránime rýchlo, vyhneme sa hlbokým a ťažko odstrániteľným škvrnám. Obuv sa odporúča po návrate domov očistiť kefkou aj na ťažšie dostupné miesta a päty. Niekedy sa špiny môžete zbaviť pomocou vlhkej handričky z mikrovlákna. V prípade semišu a nubuku však neodporúčame mokré čistenie. Vyššie uvedené riešenie bude fungovať len s celokožou.
  3. Kožené topánky sa považujú za odolné a pohodlné. Sú pružné, takže spolupracujú s chodidlom a prispôsobujú sa jeho prirodzeným anatomickým krivkám. Bohužiaľ im chýba prirodzená hydratácia a premasťovanie, takže sa o ne musíme starať. V opačnom prípade môžu začať praskať. Prirodzenej pokožke je potrebné dodávať živiny zvonku. Krémy a pasty, ktoré ju premastí, sa zdajú byť dobrým riešením. To ochráni obuv pred negatívnym vplyvom vonkajších faktorov a urobí ju flexibilnejšou. Niektoré ošetrujúce produkty obsahujú pigmenty, ktoré zvýrazňujú prirodzenú farbu pokožky. Pokiaľ ide o čiernu alebo hnedú farbu, nemáme problém vybrať si tú správnu pastu. Horšie je, keď naše kožené topánky vyniknú svojou pôvodnou farbou. Potom bude dobrým riešením bezfarebný krém.

Dôležité! Kožené topánky nikdy neperte v práčke, pretože materiál, z ktorého sú vyrobené, sa môže roztrhnúť.

Ako vodeodolné kožené topánky?

Topánky z prírodnej kože sú známe tým, že sú elegantné, pohodlné a funkčné. Vyzerajú veľmi vznešene a starnú. Bohužiaľ, ak ich nechránené, môžu vytekať, čo spôsobuje veľké nepohodlie. Ak sa chceme vyhnúť mokrým nohám, mali by sme používať vhodné prípravky. Ako vodeodolné kožené topánky?

Niektoré firmy ponúkajú profesionálnu impregnáciu koženej obuvi pred jej prvým obutím. Stačí k nim doniesť topánky a ich zamestnanci ich umiestnia do špeciálneho zariadenia. Po vybratí z komory budú odolné voči zatekaniu a negatívnemu vplyvu vonkajších faktorov. To neznamená, že profesionálne ošetrenie nás oslobodzuje od potreby pravidelnej vodeodolnosti obuvi.

Mali by ste si zakúpiť vhodné prípravky na impregnáciu obuvi. Venujte pozornosť druhu materiálu, z ktorého sú topánky vyrobené. Existujú produkty pre semiš, nubuk a lícovú kožu. Každý výrobok obsahuje trochu iné zložky, ktoré zodpovedajú špecifickému charakteru obuvi. Mali by ste ho používať v súlade s odporúčaniami na obale alebo príbalovom letáku.

Pred impregnáciou je potrebné topánky očistiť od nečistôt. Najlepšie je to urobiť pomocou špeciálnej kefy. Na lícovú kožu sa odporúčajú tvrdšie a tuhšie štetiny a na semiš doplnky so silikónovou úpravou, ktoré zabránia poškodeniu jej jemnej štruktúry.

Dámske topánky s podpätkami obšitými kožou treba najskôr dôkladne očistiť a následne nastriekať špeciálnym impregnačným prípravkom.

Ako a čím čistiť kožené topánky?

Ako čistiť kožené topánky, aby vyzerali bezchybne a zároveň sa nepoškodili? Pripravili sme pre vás podrobný návod.

  1. Šnúrky na topánkach by sa mali pri čistení odstrániť. Môžu sa znečistiť pastou. Navyše často nevyzerajú veľmi esteticky a vyžadujú si osvieženie. Hoďte ich do práčky alebo ich umyte ručne v miske s mydlom a vodou. Ak sa vám šnúrky zdajú veľmi poškodené a opotrebované, vymeňte ich za nové.
  2. Blato, cestná soľ, piesok, zem, úlomky lístia a trávy – to všetko sa hromadí na našich topánkach. Môže sa prilepiť na kožu alebo sa vložiť do podrážky. Nečistoty odstráňte kefou. Dávajte však pozor, aby ste nepoškriabali prírodnú kožu. Vyčistite vybrania podošvy pomocou špáradla.
  3. Ako čistiť kožené topánky? Veľa závisí od ich materiálu, ktorý na jednotlivé látky reaguje rôzne. Veľmi znečistené kožené topánky je možné čistiť vlhkou handričkou z mikrovlákna a prostriedkom na umývanie riadu. Špecializovaná pena sa tiež javí ako dobré riešenie. Nastrieka sa na čistú handričku a potom sa rozotrie na povrch pokožky.
  4. Získajte novú handričku. Utrite všetky zvyšky čistiaceho prostriedku alebo špeciálneho prípravku. Odložte topánky na 60 minút, aby sa vysušili.
  5. Ako namazať kožené topánky? Na tento účel môžete použiť pastu alebo krém. Najlepšie bude fungovať bezfarebný produkt, ktorý neobsahuje pigment. Má univerzálny charakter. Naneste krém alebo pastu ďalšou čistou handričkou z mikrovlákna, ktorá nezanecháva šmuhy ani škrabance. Počkajte pár minút.
  6. Keď pasta navlhčí, vyživí a premaže kožu, môžete začať leštiť topánky. Na tento účel použite mäkkú handričku. Vykonajte túto činnosť pomocou krátkych, ale rovnomerných pohybov
  7. Nechajte topánky vyschnúť. Najlepšie, ak si ich dáte na balkón alebo do záhrady. Vyberte si tienisté miesto, pretože slnko môže odfarbiť a poškodiť pokožku.
  8. Keď sú topánky suché, nastriekajte ich impregnačným prostriedkom.

Ako namazať kožené topánky? Domáce opravné prostriedky

Mnoho ľudí sa pýta, ako namazať kožené topánky. Domáce prostriedky sa ukážu ako nenahraditeľné, keď sa minie špeciálna pasta. Trik s kozmetickou vazelínou je veľmi obľúbený. Tento prípravok často používame na mazanie suchých pier a lakťov. Dokonale rozžiari aj naše kožené topánky.

Do pozornosti vám navyše odporúčame prírodnú zmes. Zmiešajte 50 ml olivového oleja s 50 ml octu a niekoľkými kvapkami levanduľového oleja. Výslednú zmes rozotrite na povrch pokožky pomocou handričky z mikrovlákna. Ide o jednoduchý, lacný a ekologický spôsob, ako vrátiť lesk vašej obľúbenej obuvi.

Odporúčané stránky

pixel