Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Čo máte robiť, ak vám vzadu drhnú topánky?

2023-06-29

Konečne dorazili! Dlho vytúžené lodičky na kamarátkinu svadbu alebo jesenné čižmy, ktoré dokonale ladia s vaším novým kabátom. Čo však robiť, keď sa kúzlo pokazilo už po niekoľkých noseniach, pretože topánky vám odierajú päty a spôsobujú nepohodlie? Nemusíte hľadať nové! Existuje mnoho jednoduchých spôsobov, ako sa tohto problému rýchlo zbaviť. Čo môžete urobiť, ak vám topánky drhnú? Tu je niekoľko tipov!

Prečo topánky bolia?

Odrenina, je rana spôsobená kontaktom kože s obuvou. Zvyčajne sa začína celkom nenápadne: začervenaná päta spôsobuje mierne nepohodlie, ale nebráni v pohybe. Časom sa však rana začne prehlbovať a dokonca krvácať. Ak sa problém zľahčuje, môže dôjsť k infekcii. Krvácajúce rany na päte nielenže spôsobujú bolesť a nepohodlie pri chôdzi a znemožňujú vykonávať každodenné povinnosti (nehovoriac o tancovaní na svadbe!), ale aj vyzerajú nevzhľadne. Je to veľký problém najmä v lete, keď si odhaľujeme nohy nosením dámskych sandálov, dámskych poltopánok alebo lodičiek s otvorenými podpätkami. Odreniny na pätách sú bežným problémom, ktorý sa týka mužov aj žien. Odreniny na pätách môžu byť spôsobené nosením zle padnúcej obuvi (príliš tesnej alebo príliš voľnej), nadmerným potením a prehrievaním nôh (vlhkosť v kombinácii s dlhodobým trením podporuje vznik rán). Odreninami sú najviac ohrození tí, ktorí sa venujú rôznym športom, najmä behu na dlhé trate. Odreniny však môžu byť aj dôsledkom posturálnych chýb a ortopedických problémov. V takomto prípade sa oplatí obrátiť na lekára, ktorý navrhne vhodnú liečbu a rehabilitačné metódy.

Čo robiť, ak vás z topánok bolia päty?

Najprv si vyzujte topánky a zhodnoťte stav rany. V prípade potreby použite dezinfekčný prostriedok. Ak máte možnosť, nechajte ranu zahojiť bez obväzu - urýchlite tým proces hojenia. Ak nie, použite náplasť a vymeňte obuv, aby ste ranu nezhoršovali, kým sa úplne nezahojí. Nezabudnite náplasť na noc stiahnuť, aby mala pokožka prístup vzduchu. Ak sa chcete v budúcnosti vyhnúť problémom s odreninami päty, vyberajte si obuv z kvalitných materiálov, napríklad z kože. Vyhnite sa noseniu príliš tesnej alebo príliš voľnej obuvi. Na mokré nohy si nikdy nenoste sandále, žabky, šľapky alebo balerínky.

Ako zabrániť odieraniu topánok - užitočné doplnky pre celú rodinu

Ako pri každom zranení alebo ochorení, prevencia je lepšia ako liečba! Preto ak máte podozrenie, že obuv, ktorú ste si kúpili, vám môže trochu drieť päty, oplatí sa mať po ruke chrániče na päty, aby ste minimalizovali riziko bolestivých odrenín a pľuzgierov. Pripravili sme niekoľko návrhov určených pre rôzne typy obuvi, ležérnej aj trochu elegantnejšej.

  1. Kožený podpätok CLASSIC  je určený na každodenné nosenie obuvi. Je vyrobená z kvalitnej kože, ktorá zlepšuje odpruženie.
  2. Diskrétny gélový pätový košíček  so systémom AIR CUSHION je určený pre elegantnú a formálnu obuv. Možno ho použiť aj pre obuv s otvoreným podpätkom.
  3. Kožený pätník MINI-STOP  je ideálny pre bežnú obuv, ako sú poltopánky, športová obuv, mokasíny alebo baleríny.
  4. Gélový pätník je určený predovšetkým pre formálnu obuv, ako sú lodičky a sandále na vysokom podpätku. Vďaka tomu, že je vyrobená z priehľadného materiálu, je ideálna pre topánky s otvoreným podpätkom. Aj po vyzutí topánky zostáva takmer neviditeľná.

Príslušenstvo k obuvi na minimalizáciu rizika odrenín, ktoré nájdete v našom obchode, je dostupné v rôznych veľkostiach od 35 do 46, takže je vhodné pre celú rodinu: ženy, mužov aj staršie deti.

Domáce prostriedky pre zrohovatené päty

Čo robíte, keď vás nové topánky tak bolia, že ich musíte rýchlo rozviazať? Namočte hrubé ponožky z froté do vody a potom si ich obujte na nohy spolu s obuvou. Niekoľko minút sa prechádzajte po dome a túto činnosť opakujte každý deň počas niekoľkých dní. Ak nechcete experimentovať s domácimi prostriedkami, odneste topánky k obuvníkovi, ktorý rozbije topánku s profesionálnym opätkom alebo na správne miesto natrvalo nasadí špeciálne kožené podpätky. Pomôže vám to vyhnúť sa v budúcnosti problémom s otlakmi na pätách.

Prečítajte si tiež:

 

Odporúčané stránky

pixel