Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Môžu sa kožené topánky prať v práčke?

2024-07-19

Topánky vyžadujú náležitú starostlivosť. Ak sa o tento aspekt postaráme, budú nám slúžiť dlho. Obuv je v priamom kontakte s blatom, prachom, zemou, trávou a výlučkami ľudského tela, ako je pot a kožný maz. Pravidelné čistenie obuvi pomáha predchádzať hlbokému znečisteniu. Bohužiaľ, tieto sa niekedy objavia v dôsledku neočakávaných zrážok alebo inej udalosti. Navyše sa časom v úzkych a ťažko dostupných štrbinách hromadia rôzne druhy nečistôt. Mnoho ľudí sa pýta, či je možné kožené topánky prať v práčke. V našom článku vyvraciame pochybnosti.

Obsah:

  • Môžu sa kožené topánky prať v práčke??
  • Ako prať kožené topánky v práčke? Krok za krokom
  • Škodí pranie topánok práčke?

Môžu sa kožené topánky prať v práčke?

Pranie topánok v práčke nie je dobré riešenie. Obľúbené tenisky, tenisky, balerínky alebo čižmy môžu byť poškodené. Existuje riziko, že poškodené, zdeformované, sfarbené a uvoľnené topánky budú z bubna odstránené. Navyše, pranie topánok v práčke nás zbavuje práva na reklamáciu. Výrobca ich neprijme do opravy, ak bola závada spôsobená nesprávnou starostlivosťou.

Môžu sa kožené topánky prať v práčke? Odborníci zdôrazňujú, že by sa to nemalo robiť. Koža, semiš a nubuk sú mimoriadne jemné materiály. Môžu sa ľahko poškodiť kontaktom s vodou, čistiacimi prostriedkami a bubnom práčky. Dokonca nám hrozí, že si natrhneme kožu.

Dámsku a pánsku obuv z prírodnej kože čistíme pomocou kefky a špecializovaných prípravkov vybraných podľa druhu materiálu. Existuje dôvod, prečo sa ich vyvinulo toľko. Výrobky na lícovú kožu nebudú fungovať pre semiš. No musíme použiť aj správnu zubnú kefku. Hrubé a tvrdé štetiny môžu poškodiť jemnú štruktúru semišu. V prípade lícovej kože poskytuje požadovaný lesk

Ako sme už spomenuli, odborníci neodporúčajú prať topánky v práčke. Môžete to však urobiť na vlastné riziko. Ak topánky už nie sú predmetom reklamácie, pretože od kúpy uplynuli 2 roky, skúste im vrátiť zašlú slávu.

Najnižšie riziko je spojené s praním topánok z ekokože. Syntetické vlákna sú odolnejšie voči mechanickému poškodeniu. Bohužiaľ, môžu stratiť svoju užitočnosť aj pri umývaní. Hrozí aj odtrhnutie podrážky. Keď topánky nepodliehajú reklamácii a sú v zlom stave, nemáte veľmi čo stratiť. Použite podrobné rady uvedené ďalej v článku.

 

Ako prať kožené topánky v práčke? Krok za krokom

Obuv sa používaním zašpiní. Ak ho chcete naďalej používať, musíte ho vyčistiť. Na tento účel sa odporúča použiť štetec a vhodný prípravok. Bohužiaľ, niekedy tieto liečby neprinášajú očakávané výsledky. V takejto situácii vzniká otázka: ako prať kožené topánky v práčke?

Chceli by sme ešte raz zdôrazniť, že semiš, nubuk a lícová koža by sa nemali čistiť týmto spôsobom. To môže viesť k trvalému a nezvratnému poškodeniu. Do bubna však môžete hodiť tenisky, tenisky a tenisky zo syntetickej kože, na ktoré sa už reklamácia nevzťahuje.

  1. Predčistenie topánok je nevyhnutné, aby ste predišli poškodeniu práčky. Odstráňte kamene, ktoré prenikli do vnútra topánok a zostali zapustené v štrbinách podrážky.
  2. Vyčistite topánky kefou a špeciálnym prípravkom. Snažte sa zbaviť čo najväčšieho množstva nečistôt.
  3. Odstráňte šnúrky a vložky z topánok.
  4. Hoďte topánky do práčky a zvoľte jemný program bez odstreďovania. Nastavte teplotu na nízku, odporúča sa 30 stupňov Celzia.
  5. Ako prať kožené topánky v práčke? Na tento účel použite univerzálnu tekutinu, ktorú používate každý deň.
  6. Vyhnite sa používaniu aviváže, pretože môže rozpustiť lepidlo, ktoré pripevnilo podrážku.
  7. Po vybratí topánok z práčky dovnútra vložte staré noviny – najlepšie funguje recyklovaný papier. Sklady kriedy zle absorbujú vlhkosť. Pravidelne ich vymieňajte za čisté, aby ste zabránili vzniku plesní.
  8. Vysušte topánky prirodzene na čerstvom vzduchu. Nevystavujte ich však slnku. Nedávajte ich ani na radiátor. Proces sušenia sa nesmie urýchliť pomocou elektronických zariadení.
  9. Keď sú topánky suché, odstráňte noviny, ktoré držali topánky v tvare. Vložte do nich vložky a šnúrky.

Škodí pranie topánok práčke?

Už viete, že pranie topánok v práčke môže poškodiť vašu obuv. Toto riešenie sa neodporúča pre prírodnú lícovú kožu, semiš a nubuk. Obyčajne je možné takto odstrániť pretrvávajúcu špinu z tenisiek a tenisiek. Najlepšie je prať šité topánky, nie lepené. Pri nízkych teplotách je však šanca, že sa nič zlé nestane. Škodí pranie topánok práčke?

Dnes má veľa práčok špeciálny program na čistenie obuvi. Oplatí sa ho použiť na zníženie rizika poškodenia domáceho vybavenia, ktoré zvyčajne stojí viac ako nové topánky.

Odporúčané stránky

pixel