Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Príliš malé topánky - ako ich natiahnuť? 9 praktických spôsobov

2023-06-19

Kúpili ste si v špeciálnej ponuke dokonalé lodičky, ktoré sa po vyskúšaní ukázali ako príliš tesné? Alebo sú vám možno vaše obľúbené kožené balerínky po pôrode bolestivo tesné? Ak uvažujete o tom, že by ste dali preč alebo predali topánky, ktoré sú vám príliš malé, prečítajte si najprv náš článok! Povieme vám, ako si roztiahnuť topánky pomocou domácich prostriedkov a kedy sa oplatí vyhľadať odbornú pomoc.

Naťahovanie obuvi  Stojí to za to?

Myslím, že nikoho netreba presviedčať o tom, že nosiť príliš tesné topánky nie je najlepší nápad. Príliš malé topánky spôsobujú, že špičky prstov na nohách neustále narážajú do prednej časti topánky, čo sa končí bolestivými odreninami a otlakmi. Tým sa však potenciálne problémy nekončia! Jedným z najčastejších dôsledkov nosenia príliš tesných topánok je vznik palcovej nohy alebo hallux valgus. Ide o deformáciu nohy, ktorá si veľmi často vyžaduje chirurgickú liečbu. Nosenie tesných topánok sa môže skončiť aj artritídou. Na otázku, či je nosenie tesnej obuvi dobrý nápad, odpovedáme, že nie, bez ohľadu na vek (hoci je to obzvlášť nebezpečné v období dospievania). To však neznamená, že príliš malá obuv je vhodná len na vyhodenie. Nielenže to nie je hospodárne, ale ani ekologické. Skôr ako sa topánok zbavíte, skontrolujte, či nie je možné ich roztiahnuť.

Príliš tesné topánky v špičke? Existujú spôsoby, ako to obísť!

1. Nové vložky

Cítite mierny tlak, keď si obúvate topánky? Skúste vymeniť vložky za tenšie. Na trhu nájdete pomerne veľa návrhov, vrátane ultratenkých. Ak je obuv nepatrne príliš tesná, rýchla výmena vložiek by mala problém vyriešiť!

2. Mokré ponožky

Ide o jeden z najjednoduchších a najobľúbenejších spôsobov, ako roztiahnuť tesné topánky. Navlhčite si ponožky a navlečte si ich na nohy (najlepšie výsledky dosiahnete výberom hrubších ponožiek z froté). Potom si obuv nasaďte na nohy a noste ju 30 - 40 minút. Obuv by sa mala mierne roztiahnuť. V prípade potreby postup zopakujte.

3. Guľôčky z novín

Máte doma staré noviny (alebo aspoň reklamné noviny zo susedných obchodov v poštovej schránke)? Nevyhadzujte ich! Môžu sa hodiť na natiahnutie topánok. Zmačkajte stránky do guľôčok, navlhčite ich vodou a vložte ich do topánok, aby ste ich natiahli. Guľôčky nechajte v topánke 24 hodín. Namiesto vody môžete použiť lieh, ale buďte opatrní, pretože alkohol môže na topánke zanechať nevzhľadné zmeny farby.

4. Zmrazovanie

Máte doma vrecká do mrazničky na zmrazovanie potravín? Môžete ich použiť trochu iným spôsobom! Nalejte do nich vodu (bez toho, aby ste naplnili celé vrecko) a vložte do nich topánky, ktoré chcete roztiahnuť do dĺžky alebo do šírky. Potom vložte topánky na noc do mrazničky na hornú poličku. Voda zamrzne, zmení sa na ľad a začne kožu naťahovať. Dávajte pozor, aby ste topánky vybrali v správnom čase, aby ste zabránili popraskaniu kože.

5. Kladivo

Bolia vás z nových topánok päty? Skúste ich jemne rozbiť kladivom a niekoľkokrát udrieť do zadnej časti topánky. Ak sa obávate, že by ste mohli poškodiť kožu, chráňte topánku handričkou skôr, ako začnete udierať. Poznámka: Patent kladiva nie je vhodný na rozbíjanie lakovanej obuvi.

6. Parné

Do hrnca nalejte 1 liter vody a priveďte ju do varu. Vypnite oheň a na chvíľu podržte topánky nad parou stúpajúcou z hrnca, potom si ich obujte na nohy a urobte v nich krátku prechádzku okolo domu.

7. Špecializované prípravky na naťahovanie obuvi

Ako si môžem natiahnuť topánky v špičke? Na trhu nájdete mnoho prípravkov na naťahovanie obuvi vo forme peny alebo spreja. Pred ich použitím si prečítajte návod na použitie, aby ste sa vyhli riziku nenapraviteľného poškodenia obuvi. Zvyčajne stačí naniesť primerané množstvo prípravku na miesta, ktoré spôsobujú nadmerný tlak, potom si obuv nasadiť na nohy a prechádzať sa v nej stanovený čas (zvyčajne pol hodiny až hodinu). Strečové prípravky zmäkčujú prírodnú kožu, čím sa stáva pružnejšou.

8. Napínače na topánky

Ešte pred 20 rokmi sa drevené topánky nachádzali takmer v každej domácnosti. Hoci dnes už tento doplnok nie je taký obľúbený, v internetových alebo kamenných obchodoch s obuvou nájdete napínacie gumičky do topánok vyrobené z dreva (nastaviteľné) alebo z plastu a kovu. Ako fungujú? Umožňujú prispôsobiť obuv vašej nohe a roztiahnuť obuv v určitých oblastiach. Umožňujú tiež zabrániť deformácii obuvi. Ak teda túžite zabezpečiť, aby si vaše poltopánky alebo čižmy zachovali rovnaký tvar počas celej životnosti, môžete si dať do topánok vložky a nechať ich na mieste počas celej jarnej a letnej sezóny. Ako roztiahnete topánky na šírku na vložku? Navlhčite hrubú ponožku a položte ju na topánku. Následne vložte do topánky pätku a nechajte ju tam cez noc. Skontrolujte, či je topánka správne natiahnutá. Ak nie, postup zopakujte.

9. Návšteva u obuvníka

Bojíte sa, že domáce metódy nebudú fungovať alebo poškodia vašu obuv? Vezmite svoje topánky k obuvníkovi. Obuvník posúdi, kde je potrebné topánku roztiahnuť. Treba si uvedomiť, že účinok závisí okrem iného od toho, z akého materiálu bola obuv vyrobená. Najnáchylnejšia na roztiahnutie je, samozrejme, prírodná koža, ktorá sa vyznačuje vysokou elasticitou. Švec používa na naťahovanie špecializované nástroje, ktoré nepoškodzujú obuv. Ak zveríte svoje topánky do rúk odborníka, môže vám topánky natiahnuť aj o jednu veľkosť!

Ako natiahnuť plastové topánky?

Nezabudnite, že nie každá obuv sa dá natiahnuť! Ak si kúpite kožené topánky, môžete očakávať, že sa jemne natiahnu, ale pri topánkach vyrobených z textilu alebo plastu nemusia mať vyššie uvedené techniky naťahovania požadovaný výsledok. Ak sa vám kúpené plastové topánky ukázali byť príliš malé, môžete použiť patent od:

  • vlhká ponožka;
  • noviny;
  • para.

Topánky môžete tiež odniesť k obuvníkovi (ale nečakajte veľkolepé výsledky, pretože plast nie je taký pružný ako prírodná koža). Bohužiaľ, plast má tendenciu vracať sa do pôvodného tvaru. Ak natiahnutú obuv nenosíte pravidelne, môže sa stať, že po čase budete musieť natiahnutie zopakovať.

Športová obuv ako ju bezpečne natiahnuť?

Športová obuv by mala dobre sedieť, to je jasné všetkým športovým fanúšikom. Treba si však uvedomiť, že počas fyzickej aktivity sa chodidlo pohybuje dopredu a tlačí na prednú časť obuvi. Príliš tesná obuv v oblasti prstov môže spôsobiť bolestivé odreniny a pľuzgiere. Pri kúpe športovej obuvi sa preto oplatí mať na pamäti, že chodidlo by malo mať väčšiu voľnosť. Dá sa bežecká obuv, ktorá je príliš malá, roztiahnuť? Ak ste si vybrali koženú obuv, je veľká šanca, že ju môžete mierne rozšíriť, aby vám pohodlnejšie sedela. Jedným z najbezpečnejších spôsobov rozťahovania športovej obuvi je patent s hrubými ponožkami. Ak chcete proces naťahovania urýchliť, môžete po obutí obuvi nasmerovať na nohy prúd horúceho vzduchu zo sušiča vlasov. Najlepšie výsledky však dosiahnete, ak si obuv necháte odborne rozchodiť u obuvníka.

Ako sa vyhnúť kúpe príliš tesných topánok?

Ak si kupujete topánky online, nezabudnite venovať pozornosť nielen veľkosti, ale aj dĺžke stielky. Vyhnete sa tak otázke "Ako je možné, že niektoré topánky v rovnakej veľkosti mi sedia a iné sú príliš tesné?". Uvedomte si, že topánky rovnakej veľkosti zakúpené od dvoch rôznych výrobcov sa môžu líšiť dĺžkou stielky (aj o niekoľko milimetrov). Ďalším dôležitým parametrom je priestor na prsty obuvi. V obchode Filippo je každá topánka označená postojom topánky. Viac informácií o tom, aký je postoj topánky a ako ho zmerať, nájdete na našom blogu. Nemusíte si však pri nákupe obuvi online vyberať príliš malú veľkosť. Nezriedka sa stáva, že nakúpite v kamenných obchodoch a nakoniec si domov odnesiete balerínky, ktoré sú príliš tesné, alebo poltopánky, ktoré sú príliš malé. Platí to najmä pre ženy, ktoré nosia menšie populárne veľkosti a nemajú toľko možností výberu strihu alebo farby. Aby ste minimalizovali riziko kúpy príliš malej obuvi, oplatí sa preto vyhradiť si na nákupy dostatok času. Nakupovanie (nielen obuvi) bez časového tlaku pomáha vyhnúť sa neuváženému míňaniu.

Prečítajte si tiež:

 

Odporúčané stránky

pixel