Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Prírodná lícová koža. Čo je to za materiál?

2024-07-23

Koža je mimoriadne obľúbeným materiálom na výrobu topánok, kabeliek, opaskov, rukavíc, búnd, kabátov a nohavíc. Dodáva sa v rôznych farbách. Vyznačuje sa jemným, ušľachtilým leskom. Pri správnej starostlivosti nám môže slúžiť roky. Má to však svoje nevýhody. Obilná koža - čo to je? Aké má vlastnosti a na čo nezabudnúť pri rozhodovaní o kúpe obuvi z tohto materiálu?

Obsah:

  • Čo je to lícová koža?
  • Obilná koža - výhody a nevýhody
  • Ako čistiť topánky zo zrnitej kože? Pravidlá starostlivosti
  • Oplatí sa kupovať topánky z lícovej kože?

Čo je to lícová koža?

Je považovaná za najobľúbenejší druh prírodnej kože, ktorá je medzi zákazníkmi už roky veľmi obľúbená. Používa sa na šitie topánok, kabeliek, opaskov, búnd, kabátov, peňaženiek, rukavíc, nohavíc, šiat a sukní. Zrnitá koža má špecifický lesk, ktorý je spôsobený špeciálnymi procesmi zameranými na jej vyhladenie. Je oblečený, zafarbený a nastriekaný voskom. Posledná uvedená zlúčenina je mastnej povahy a pokrýva ju ochrannou vrstvou. Výsledkom je, že prírodná lícová koža má vysokú mechanickú pevnosť. Zostáva odolný voči nepriaznivým vonkajším faktorom, ako je vietor, mráz a vlhkosť. Topánky vyrobené z prírodnej lícovej kože vydržia mnoho sezón.

Prírodná lícová koža zostáva hladká a mäkká. To sa premieta do jeho úžitkových hodnôt. Dokonale sa prispôsobí nohe, no zároveň sa ľahko pokrčí. Navyše je na ňom vidieť každý škrabanec. Ak si ho chceme užívať dlhodobo, mali by sme ho pravidelne leštiť. To vám umožní chrániť ho mastnými látkami a zabrániť praskaniu v dôsledku sucha. Topánky vyrobené z prírodnej lícovej kože vyžadujú impregnáciu, aby sa zabránilo ich pretekaniu pri vystavení dažďu alebo snehu.

Obilná koža – z akej zvieracej kože sa získava? Túto otázku si kladie veľa uvedomelých spotrebiteľov. Zvyčajne je vyrobený z hovädzej kože. Niekedy sa vyrába z teľacieho, jahňacieho a kozieho mäsa, vďaka čomu je jemnejšia. Cordovan je špeciálna odroda zrnitej usne získavaná z chrbtov koní. Považuje sa za najdrahšie a najluxusnejšie.

Obilná koža - výhody a nevýhody

Obilná koža má svoje výhody aj nevýhody, no stále je najobľúbenejším materiálom na výrobu topánok, kabeliek, opaskov a búnd. Ľudia na celom svete ho oceňujú pre jeho odolnosť. Ak sa o ňu správne staráme, bude nám slúžiť dlhé roky, čo z nej robí ekonomickú a ekologickú voľbu.

Hľadáte pohodlné topánky, ktoré sa pri pohybe prispôsobia anatómii vášho chodidla? Obuv z usne je pozoruhodným návrhom. Keď ich roztiahnete, stanú sa pružnejšími, čo vám pomôže vyhnúť sa bolestivým odreninám a mozoľom. Špecialisti odporúčajú kúpiť stromčeky na topánky a vložiť ich do nových topánok vyrobených z prírodnej lícovej kože. Tieto doplnky ju trochu roztiahnu, vďaka čomu bude obuv oveľa príjemnejšia.

Spotené nohy nielenže spôsobujú nepohodlie a šmýkajú sa v topánkach, ale zvyšujú aj riziko vzniku mykózy. Dermatofyty sa živia odumretou pokožkou a majú radi teplo a vlhkosť. Prírodná lícová koža je materiál, ktorý umožňuje priechod vzduchu, takže sa vaše nohy nepotia. Preto zohráva dôležitú úlohu v prevencii mykózy.

Vkusne pôsobí pánska a dámska obuv z lícovej usne. Z tohto materiálu sa dajú vyrobiť prakticky všetky druhy topánok.

Obilná koža má aj svoje nevýhody. Na tomto mieste treba spomenúť jeho tuhosť, ktorá nás môže spočiatku od obúvania odrádzať. Obuv je potrebné rozbiť alebo vložiť dreváky. Našťastie sa prírodná koža v priebehu času stáva elastickou

Obilná koža má aj svoje nevýhody. Na tomto mieste treba spomenúť jeho tuhosť, ktorá nás môže spočiatku od obúvania odrádzať. Obuv je potrebné rozbiť alebo vložiť dreváky. Našťastie sa prírodná koža v priebehu času stáva elastickou.

Pre niektorých ľudí môže byť nevýhodou lícovej usne jej živočíšny pôvod.

 

Ako čistiť topánky zo zrnitej kože? Pravidlá starostlivosti

Obilná koža pri správnej starostlivosti zaujme svojim bezchybným vzhľadom. Pred prvým obutím novej obuvi sa odporúča použiť vodoodpudivý prípravok. Zanechá vodeodolnú vrstvu, ktorá udrží vnútro obuvi v suchu.

Ak sa na povrchu vašich obľúbených balerínok, čižiem, členkových topánok alebo mokasín objaví nečistota, odstráňte ju mäkkou, mierne navlhčenou handričkou. Z času na čas si prírodná lícová koža vyžaduje leštenie. Spomínaný ošetrujúci prípravok obsahuje tukové látky, ktoré ju zvlhčujú a dodávajú jej pružnosť. Zabraňuje tak popraskaniu pokožky a nepeknému olupovaniu.

Prípravky, ktoré používame, by mali byť prispôsobené usne. Nepoužívajte prostriedky na semiš alebo nubuk, pretože majú odlišné vlastnosti.

Oplatí sa kupovať topánky z lícovej kože?

Dámska a pánska obuv z lícovej usne je medzi Poliakmi veľmi obľúbená. V každodennej starostlivosti sa považuje za oveľa pohodlnejšie ako semiš alebo nubuk. Ak je správne chránený, môže nám slúžiť mnoho rokov a tešiť sa z jeho nedotknutého vzhľadu.

Prírodná lícová koža sa pri chôdzi prispôsobuje anatomickým krivkám chodidla. To zaisťuje najvyšší komfort pri používaní obuvi. Zostáva pružný a dá sa natiahnuť, takže nešúcha nohy.

Pánska a dámska obuv vyrobená z lícovej usne je oceňovaná najmä pre jej vysokú priedušnosť. Noha sa v nej nepotí a nehrozí jej vznik mykózy. Vyhýbame sa nepohodliu a za každých okolností sa môžeme cítiť sebaisto.

Kožené topánky pre ženy a mužov sú dostupné v širokej škále štýlov, čo uľahčuje ich prispôsobenie aktuálnemu ročnému obdobiu, počasiu a individuálnym preferenciám. Nájdeme u nás čižmy, členkové čižmy, tenisky, tenisky, sandále, šľapky, balerínky, mokasíny, lordy, mokasíny. Rozsah pre obe pohlavia je obrovský. Ak si ceníte kvalitnú obuv, prírodná lícová koža sa zdá byť vynikajúcou voľbou. Je mimoriadne príjemná na nosenie.

Odporúčané stránky

pixel